Sunday, 2 June 2013

Yoga workshop with Shiva Shankar

I met Shiva Shankar many years ago at the Prashanti Kutiram ashram near Bangalore. He was a very interesting person, a brahmin brought up into yoga since his young age. Ever since then I've been thinking of inviting him to Slovenia for a workshop but somehow I was never in Europe when he was here for his yoga tour. This year it somehow worked out so I'm proud to present Shiva Shankar, an Indian yoga teacher faithful to the tradition, who will give us insight to mantras, asanas, pranayamas, mudras, bandhas, pholosophy and meditation, as based on ancient yogic texts. He will be giving his teachings at Yoga studio Sadhana between 6th and 10th July.Joga v sodobnem svetu velikokrat predstavlja zgolj metodo za lajšanje stresa ali način, kako do vitkega telesa. Izvzeta iz svojega prvotnega konteksta je torej postavljena v službo fizioterapije, psihoterapije in lepotne industrije. Vse preveč radi pozabljamo na njeno več tisočletno zgodovino, v kateri se je oblikovala kot ena najbolj dovršenih in kompleksnih duhovnih disciplin na svetu. Velikokrat zato jogijski iskalci po izkušnjo pristnosti zahajamo v Indijo, domovino joge. To poletje pa bo Indija prišla k nam. Ljubljano bo obiskal spoštovani učitelj Shiva Shankar in nam jogo predstavil v skladu s starodavno jogijsko tradicijo. Spoznajte se z mantrami, asanami, pranajamami, mudrami, bandhami in filozofijo, kot jih podaja klasično jogijsko izročilo.

Shiva Shankar (z rojstnim imenom Durgaprasad Upadhyaya) se je v hindujsko brahminsko družino rodil leta 1974 v Jagannathpuriju v Orissi. Že od majhnih nog se je šolal znotraj tradicionalnih jogijskih gurukulov, kjer je osvojil sanskrt, veščino manter in poznavanje starodavnih indijskih tekstov. Po zaključenem šolanju se je odločil stopiti po poti Himalajskih mojstrov in svoje življenje posvetiti jogi.

Jogijska znanja je tekom let nabiral v različnih cenjenih institucijah, kot je recimo Iyengar Yoga Institute, Bihar School of Yoga, SVYASA, Yogada Satsang Society, itd… Ko je spoznal cenjenega mojstra meditacije Swamija Vedo Bharatija, ga je le ta iniciiral v Himalajsko tradicijo. Himalajska tradicija velja za eno najstarejših meditativnih izročil na svetu, naslanja pa se na nauke Jogijskih suter, Vedante in Tantre. Po navodilu učitelja se je nato odpravil še v Kailash Ashram v Rishikeshu in se posvetil študiju klasičnih indijskih filozofij in sanskrtskih tekstov Vedske tradicije.

Shiva že več kot deset let poučuje jogo po celem svetu. Tako v Indiji kot tudi v Evropi, na Japonskem, Tajskem in drugje vodi učiteljske tečaje, jogijske seminarje in vikend delavnice, organizira pa tudi odprave na Himalajo. Njegov kurikulum vsebuje hatha jogo, raja jogo, mantra jogo in laya jogo.

OPIS DELAVNICE:

Uvod v prakso:

Meditacija z mantro OM
Molitev Shivi in Sri Patanjaliju (v sanskrtu, razlaga v angleščini).
Vedske shanti mantre oz. mantre miru (v sanskrtu, razlaga v angleščini).
Vodena sončna meditacija z Gayatri mantro.
Pranajame, kot jih poznamo iz klasičnih tekstov

Bandhe:
učenje bandh (energijske tehnike, ki jih uporabljamo v pranajamah): moola bandha, uddhiyan andha, jalandhar bandha.

Asane:
Pozdrav soncu z dvanajstimi sončnimi matrami
Sklop asan, kot jih poučuje Himalajska tradicija, z dodano razlago na podlagi sodobnih znanstvenih raziskav. Povdarek bo na osebnem pristopu in prilagoditvah ter iskanju lahkotnosti in stabilnosti znotraj položajev.

Teorija:
Predavanje o jogijski filozofiji (pregled del, kot so Shiva Samhita, Jogijske sutre, itd), o jogijskem načinu življenja, prehrani, osebni evoluciji, itd…

Terapevtski pristop:
Asane, pranajame in mantre za lajšanje/zdravljenje različnih obolenj, težav…

Yoga nidra:
zavestno spanje, vodeno sproščanje

Zaključek:
petje manter

Delavnica bo potekala v soboto in nedeljo, 6. in 7. julija, od 9.00- 18.00, med 12.00 in 13.00 bo odmor za kosilo.

MASTERCLASSI:

ponedeljek, 8. julij ob 17.30-19.30

torek, 9. julij ob 17.30-19.30

sreda, 10. julij ob 17.30-19.30

Opis masterclassov:

Praksa se bo pričela z mantro OM in molitvijo Shivi in Patanjaliju. Sledile bodo asane; poudarek bo na osebnem pristopu in prilagoditvah, na sinhronizaciji z ritmom diha in iskanjem stabilnosti. Znotraj pozdrava soncu bomo spoznali 12 sončnih manter. Po praksi asan bodo sledile pranajame in spoznavanje muder in bandh. Praksa se zaključi s sproščanjem ali joga nidro ter shanti matrami oziroma mantrami miru ter zdravilnimi vedskimi in tantričnimi mantrami za doseganje harmonije in povezanosti z božanskim.

CENA:

- celoten paket vsega (delavnica, 3x masterclass): 199,00 EUR

- vikend delavnica 150,00 EUR (6. in 7. julij)

- posamezen masterclass 25,00 EUR (potekajo 8., 9. in 10. julija)

- 3 x masterclass: 60,00 EUR (namesto 75,00 EUR)

Informacije, rezervacija in plačilo:
Joga Studio Sadhana
040 90 91 92
No comments:

Post a Comment